
Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?
Je hebt recht op minstens 16 weken verlof. Hiervan is 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Je kunt er ook voor kiezen om later, tot 4 weken voor de uitgerekende datum, met zwangerschapsverlof te gaan. In dat geval heb je langer bevallingsverlof.
Wanneer je baby te vroeg of te laat is geboren, of wanneer je bent bevallen van een tweeling of meerling, dan heeft dit invloed op jouw verlof.
8 tips voor een fijne terugkeer op werk
1. Bespreek je verlof met je werkgever. Met je werkgever stem je af wanneer je met verlof gaat en je weer terugkomt. Bedenk voor of tijdens jouw verlof ook of je hierna weer direct aan de slag wil, of dat je er nog wat vakantiedagen- of weken aan vastplakt.
2. Kijk kritisch naar je werkzaamheden. Het kan zijn dat je behoeften in jouw werk veranderen nu je een baby hebt. Denk daarom na over het aantal uren dat je werkt en de inhoud van de werkzaamheden. Past dit nog bij je nu je kind hebt en je jouw taken weer rustig gaat opbouwen? Bespreek eventuele veranderingen in jouw wensen met je werkgever.
3. Ga langs op werk. Om weer in het werkritme te komen kan het fijn zijn om vóór jouw eerste werkdag een keer langs te komen. Met of zonder baby, dat is natuurlijk aan jou. Je hebt je collega’s waarschijnlijk een lange tijd niet gezien, dus even bijpraten is een goede manier om jouw terugkeer langzaam op te bouwen.
4. Oefen met kolven op je werk. Wist je dat je in de eerste negen maanden na je zwangerschap ‘kolfrecht’ hebt? Tot maximaal een kwart van je werktijd mag je gebruiken om te kolven, in een afgesloten en rookvrije ruimte. In deze ruimte moet in ieder geval een bank of stoel staan en een koelkast om de afgekolfde melk in te bewaren. Het kolven is voor jou en je baby een andere manier van voeden. Om spanning en ongemak te voorkomen, kan het fijn zijn om hier voor je terugkeer naar werk alvast mee te oefenen.
5. Zorg dat alles klaarstaat voor de volgende ochtend. Met een extra persoon om voor te zorgen en weg te brengen, ziet jouw ochtend er ineens een stuk drukker uit. Zet daarom de avond van tevoren alles klaar voor de volgende ochtend. Leg de kleding voor jezelf en je baby klaar, pak alvast de tas in voor je kind en dek eventueel alvast de tafel voor het ontbijt.
6. Maak met je partner een verdeling voor de nachten. Zo ontferm jij je de ene nacht over jullie baby en je partner de andere nacht. Wanneer je borstvoeding geeft kun je de afgekolfde melk klaarzetten, zodat jouw partner kan voeden. Zo kun jij, als dit lukt, doorslapen en help je jouw partner tegelijkertijd met de hechting. Ga daarnaast lekker vroeg, naar bed, want elk uur extra slaap helpt jou om met voldoende energie terug te keren op werk.

Weer terug naar werk en op zoek naar kinderopvang?
Maak kennis met de opvang van CompaNanny op één van onze 53 vestigingen.
7. Zorg voor ontspanning. Je zult zien dat de werkweken in het begin best vermoeiend zijn. Je hebt tijd nodig om weer in het werkritme te komen en hebt naast je huishouden nu ook nog de zorg voor je kleintje. Plan daarom voldoende rustmomenten in waarin je iets voor jezelf doet. Denk aan wandelen, mindfulness, puzzelen of iets ander wat jou helpt om weer op te laden.
8. Start rustig op na je zwangerschapsverlof. Het is heel normaal dat als je weer gaat werken, je wat trager bent dan je collega’s van je gewend zijn. Je moet weer wennen aan het werkritme en ondertussen ben je nog aan het herstellen van je zwangerschap en bevalling. Lichamelijke klachten, zoals vergeetachtigheid of hormonale schommelingen kunnen jouw werk in de weg staan. Weet dat er maar weinig vrouwen zijn die zich na drie maanden al weer helemaal de oude voelen. Dus gun jezelf de tijd om jouw werk weer op te bouwen!

Je kind naar de kinderopvang brengen: een dubbel gevoel
Vaak betekent jouw terugkeer naar de werkvloer dat je je kind naar de kinderopvang gaat brengen. Dat kan een dubbel gevoel geven. De kans is groot dat je ernaar uitkijkt om weer in een andere omgeving dan thuis te zijn. Maar anderzijds kan het lastig zijn om je baby weg te brengen en de zorg uit handen te geven. Na een aantal weken zal je merken dat het steeds makkelijker gaat en dat je baby goed verzorgd wordt door de Pedagogisch Medewerkers op de opvang!
Lees onze blog: De eerste keer wennen op de kinderopvang, wij geven 5 tips.