Je kindje wegbrengen na je zwangerschapsverlof
Na een aantal weken zal je merken dat het steeds makkelijker gaat. Je baby wordt goed verzorgd door de pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf! Wanneer je het kinderdagverblijf uitkiest laat je dan goed informeren. Bedenk altijd of het goed voelt of dat de plek is waar je je baby een of meerdere dagen in de week wilt brengen. In onze blog: Hier moet je op letten bij het kiezen van kinderopvang, kun je daar meer over lezen.
Een goede voorbereiding om je dag rustig te beginnen
- Maak met je partner een schema voor de nachten. De ene nacht ontferm jij je over jullie kindje en de nacht erna doet je partner het en kun jij lekker doorslapen. Wanneer je borstvoeding geeft kun je afgekolfde melk klaarzetten. Voor je kindje en de papa zijn dit ook fijne momentjes en het helpt bij de binding.
- Zorg dat alles klaarstaat voor de volgende ochtend. Leg kleertjes klaar voor de baby en voor jezelf. Pak alvast de tas in voor je kindje en dek alvast de tafel voor het ontbijt. Zet desnoods je wekker wat eerder zodat je ruim voldoende de tijd hebt. Want hoe goed je alles ook voorbereid, je zal net zien dat je kleintje je onder spuugt terwijl je net bent aangekleed.
- Ga lekker op tijd naar bed. Elk uurtje slaap is meegenomen en zorgt ervoor dat je uitgerust aan de dag begint. Maak je hoofd even leeg door wat te lezen of muziek te luisteren in bed.
- Plan de weekenden niet te vol. Je zult zien dat de werkweken in het begin best vermoeiend zijn. Omdat je er een tijdje uit bent geweest heb je gewoon tijd nodig om weer in het werkritme te komen. Daarnaast heb je nu de zorg voor je kleintje en ook nog je huishuiden.
- Doe aan mindfulness. Wanneer je je in de ochtend erg onrustig en gestrest voelt kan het ook helpen om een kwartiertje eerder op te staan en een minuut of 10 tot 15 aan mindfulness te doen. Er zijn allerlei apps beschikbaar met diverse mindfulness oefeningen. Je zult zien dat je daarna ontspannen aan de dag kunt beginnen!
Aan het werk na je zwangerschapsverlof
Het is ook heel normaal als je wat trager bent dan je collega’s van je gewend zijn! Je moet weer wennen aan het werkritme en fysiek en mentaal ben je nog aan het herstellen van je zwangerschap en bevalling. Je kunt nog lichamelijke klachten hebben, wat vergeetachtig zijn of last hebben van hormonen. Maak je daar niet al teveel zorgen over, er zijn maar weinig vrouwen die zich na drie maanden al weer helemaal de oude voelen. Genoeg slaap, beweging en gezonde voeding zullen zeker bijdragen aan een sneller herstel.
Recht op ouderschapsverlof
Wanneer je minimaal een jaar in vaste dienst bent heb je, totdat je kind 8 jaar is, recht op ouderschapsverlof. De hoeveelheid uren die je kunt opnemen is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt. Je werkgever mag ouderschapsverlof niet weigeren maar het opnemen van het verlof gaat altijd in goed overleg. Je bent verplicht om 2 maanden voor het ingaan van je verlof, je werkgever schriftelijk op de hoogte te stellen van het feit dat je gebruik wilt maken van ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof neem je momenteel nog onbetaald op, maar er is goed nieuws! Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.
Hoe lang heb je ouderschapsverlof?
Het aantal uren ouderschapsverlof waarop je recht hebt, is 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Wanneer je bijvoorbeeld 36 uur per week werkt, komt je ouderschapsverlof neer op 26 keer 36 uur. Wil je meer over ouderschapsverlof weten? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid.