Vrouw geeft baby een fles op schoot
Terug naar overzicht

05-07-2024

Wat moet je regelen als je zwanger bent? Een handige to-do lijst 


Wat je moet regelen tijdens je zwangerschap, in het kort:

 

Eerste trimester
•   Maak een afspraak bij de verloskundige
(0-12 weken) •   Zoek tijdig kinderopvang: bekijk onze locaties
  •   Regel je kraamzorg
  •   Termijnecho

 

Tweede trimester
•   13 wekenecho 
(13 – 27 weken) •   Licht je werkgever in over je zwangerschap
  •   Check of je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten
  •   Richt de babykamer in
  •   Denk na over namen
  •   20 wekenecho
  •   Oriënteer naar borst- of flesvoeding
  •   Bereid je mentaal en fysiek voor op je zwangerschap en bevalling

 

Derde trimester
•   Maak een geboorteplan
(28 weken-bevalling) •   Leg je vluchttas klaar en koop noodzakelijke babyspullen
  •   Erken je kind

 

Compananny Peuter Met Poppen Wat Moet Je Regelen Als Je Zwanger Bent Een Handig To Do Lijst

Eerste trimester (0 – 12 weken): dit moet je regelen

1. Maak een afspraak bij de verloskundige
Heb je een positieve zwangerschapstest? Dan kun je de verloskundige bellen om een afspraak te plannen. De eerste afspraak vindt over het algemeen plaats tussen week 8 en 10 van je zwangerschap. Tijdens deze eerste afspraak hebben jullie een uitgebreid intakegesprek en doet de verloskundige een aantal kleine onderzoeken, zoals het bepalen van de grootte van je baarmoeder en het meten van je bloeddruk.


2. Regel je kraamzorg
Kraamzorg is onmisbaar in de eerste dagen na de geboorte. De kraamverzorgsters ondersteunen je met de verzorging van je baby, helpen je op weg met borstvoeding en geven uitleg en advies. Voor kraamzorg is vaak een wachtlijst, dus we raden aan om dit zo snel mogelijk te regelen. Meld je uiterlijk in de 16e week, maar het liefst eerder aan bij een kraamzorgorganisatie.

3. Zoek tijdig kinderopvang
Eén van de eerste dingen die je moet doen als je zwanger bent, is het regelen van kinderopvang. Zeker met de huidige wachtlijsten in de kinderopvangsector is het noodzakelijk om je snel in te schrijven. Begin daarom al rond jouw tweede maand zwangerschap met oriënteren en het inplannen van rondleidingen bij verschillende kinderopvangen in de buurt.

Lees ook onze blogs: Hier moet je op letten bij het kiezen van een kinderopvang of Zo vind je een kinderopvang in de buurt

Benieuwd naar hoe de kinderopvang bij CompaNanny eruitziet?
Wij vertellen je er graag meer over op één van onze 52 vestigingen!

Tweede trimester (13 - 27 weken): dit moet je regelen

4. Licht je werkgever in over je zwangerschap
Ongeveer 6 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum ga je met zwangerschapsverlof. Daarom is het noodzakelijk om jouw werkgever in te lichten over je zwangerschap. Hoewel je dit nog tot uiterlijk 3 weken voordat je met verlof gaat mag doen, is het fijn als je werkgever zo vroeg mogelijk op de hoogte is. Vraag hiervoor een zwangerschapsverklaring van je verloskundige op. 

Lees ook onze blog: weer aan het werk na je zwangerschapsverlof


5. Check of je een aanvullende zorgverzekering wil afsluiten 
De zorgkosten tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd worden grotendeels vergoed door je basisverzekering. Zo hoef je zelf geen bijdrage te leveren aan echo’s en controles bij de verloskundige, omdat dit medisch noodzakelijk is. Voor verloskundige zorg en kraamzorg betaal je geen eigen risico, maar je betaalt wel een eigen bijdrage voor kraamzorg en als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wilt bevallen. Voor die kosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten. 


6. Richt de babykamer in
Het inrichten van de babykamer mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Maak van deze ruimte een veilige en knusse slaapomgeving met een comfortabel bed, een praktische commode en voldoende opbergruimte. Houd bij het inrichten van de babykamer rekening met lange levertijden. Wil je de kamer verven? Dan raden we aan om tussen de 12 en 30 weken zwangerschap aan de slag te gaan zodat je genoeg tijd hebt om de kamer door te luchten. 

Luister naar onze aflevering: Slaap bij een pasgeboren baby, hoe zorg je voor een zelfstandige slaper en een ritme? Van De Opvoedcast

Compananny Moeder Wat Moet Je Regelen Als Je Zwanger Bent Een Handig To Do Lijst

7. Denk na over namen 
Wellicht ben je er al lang uit, of misschien zijn jij en je partner nog volop in discussie. Het verzinnen van een naam voor je kind kan veel gewik en geweeg opleveren. Begin hier daarom al vroeg mee. Is het bedenken van een naam moeilijker dan gedacht? Geen zorgen, ook na de geboorte kun je nog over de naam beslissen!  

8. Vraag een kraampakket aan
Het kraampakket is een pakket vol met medische artikelen die je nodig hebt tijdens en na de bevalling. In het pakket zit onder andere ontsmettingsmiddel en gaasjes voor eventuele wonden, kraamverband tegen bloedverlies en een navelklem voor het afklemmen van de navelstreng. Het kraampakket kun je aanvragen bij je verzekering en we raden aan om het 6 weken voor de uitgerekende datum in huis te hebben. Controleer bij je zorgverzekeraar of je dit pakket vergoed krijgt.

9. Oriënteer naar borst- of flesvoeding
Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel de moeder als de baby. Toch kan het zijn dat het geven van borstvoeding niet lukt of dat je om bepaalde redenen hier niet de voorkeur aan geeft. Lees je in over de voor- en nadelen van beide opties en maak een keuze waar jij je prettig bij voelt. Natuurlijk kun je altijd nog van gedachten veranderen als je baby er is. 

10. Bereid je mentaal en fysiek voor op je zwangerschap en bevalling
Van zwangerschapsyoga tot zwangerschapsmassages en bevallingscursussen. Er zijn talloze manieren om je fit te voelen tijdens je zwangerschap en met een goed gevoel de bevalling in te gaan. Het is helemaal aan jou om te beslissen of je behoefte hebt aan extra ontspanning, voorlichting, sportlessen met een trainer of een combinatie hiervan. 

Derde trimester (28 weken – bevalling): dit moet je regelen

11. Maak een geboorteplan 
In een geboorteplan schrijf je op wat jouw wensen en verwachtingen zijn rondom de bevalling. Hierin neem je bijvoorbeeld op waar je wil bevallen, wie er bij de bevalling mogen zijn en wie de navelstreng gaat doorknippen. Het geboorteplan bespreek je tussen de 30ste en 36ste week met je verloskundige of gynaecoloog, zodat iedereen op de hoogte is van jouw voorkeuren.

12.  Leg je vluchttas klaar en koop noodzakelijke babyspullen 
Wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen wil je direct kunnen vertrekken zodra de weeën beginnen. Zet daarom je vluchttas al geruime tijd van tevoren klaar. Ook bij thuiskomst is het geen overbodige luxe om alle noodzakelijke babyspullen in huis te hebben. Maak daarom een lijst van alles wat je nodig hebt voor je baby en begin op tijd met winkelen. Denk aan kleding, luiers, een kinderwagen, autostoeltje, verzorgingsproducten en hydrofiele doeken. 


13. Erken je kind
Zijn jij en je partner niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan kan je bij jouw gemeente een erkenning voor de geboorte aanvragen. Dit hoef je niet per se te doen tijdens je zwangerschap, dit kun je ook tijdens de aangifte van de geboorte en daarna regelen. 

Compananny Baby Wat Moet Je Regelen Als Je Zwanger Bent Een Handig To Do Lijst
Compananny Speelgoed Wat Moet Je Regelen Als Je Zwanger Bent Een Handig To Do Lijst

Echo’s tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard drie echo’s aangeboden:

10 – 13 weken: termijnecho: deze echo krijg je om te bepalen hoe lang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Je mag zelf weten of je deze echo wilt laten doen. 

13 wekenecho: dit is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby.

20 wekenecho: er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, de groei van de baby, eventuele afwijkingen en of er voldoende vruchtwater is.

Vanwege medische redenen kan de verloskundige voorstellen om een aanvullende echo te doen. Dat zijn de vitaliteitsecho, de groei-echo en/of de liggingsecho.

Geniet van je zwangerschap!

En tot slot, geniet van je zwangerschap! Zorg, naast het regelen van alles wat er op deze to-do lijst staat, dat je voldoende ontspant en plezier hebt tijdens deze bijzondere periode.