Waarom is bewegen belangrijk?
Tijdens beweging zijn driekwart van alle hersencellen actief en betrokken bij het bewegen. Niet alleen om de spieren aan te sturen, maar ook om te communiceren met de zintuigen én elkaar. Dat zorgt er voor dat bewegen ook een positieve invloed heeft op de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen!
Het effect van bewegen op de ontwikkeling
• Beter slaapritme: Wanneer kinderen bewegen heeft dit invloed op de afgifte van melatonine, het slaaphormoon. Dus door te bewegen slapen kinderen goed en hebben ze een beter slaapritme.
• Een betere gemoedstoestand: Bewegen zorgt er verder voor dat er gelukshormonen vrij komen in onze hersenen en hier wordt iedereen vrolijker van!
• Verbeterd geheugen en concentratievermogen: Door te bewegen wordt de hippocampus letterlijk groter en deze is heel belangrijk voor het geheugen. Ook bij kinderen. En doordat het hart sneller bloed door het lichaam pompt wanneer je beweegt, ontvangen de hersenen meer zuurstof, wat weer heel goed is voor het concentratievermogen!
• Zelfvertrouwen en sociale interactie: en wist je dat bewegen ervoor zorgt dat kinderen zich beter kunnen uiten en beter samenwerken? Ook wordt hun eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroot door te sporten.
• De gewoonte van een gezonde levensstijl: door op jonge leeftijd een actieve levensstijl aan te moedigen, kunnen kinderen leren om lichaamsbeweging als een natuurlijk onderdeel van hun leven te beschouwen. Dit kan hen helpen gezond te blijven op latere leeftijd.
Hoe kun je als ouder beweging stimuleren?
1. Wees het goede voorbeeld: Laat je kinderen zien dat beweging belangrijk is door zelf actief te zijn. Kinderen kopiëren gedrag en nemen vaak een voorbeeld aan hun ouders.
2. Moedig buitenactiviteiten aan: Door buiten te spelen kunnen kinderen ontsnappen uit het binnenleven en zich echt even ontspannen. Daarnaast is vitamine D opname belangrijk voor de botten en het immuunsysteem.
3. Kies samen een sport uit: Laat je kind een sport uitkiezen waarin hij of zij geïnteresseerd is. Wanneer je kind plezier beleeft aan een sport, is het makkelijk om dit vol te houden.
4. Beperk schermtijd: Stel duidelijke regels voor schermtijd. Wanneer de Ipads en telefoons zijn opgeborgen komt je kind vanzelf in beweging!
Bewegen bij CompaNanny
Bij CompaNanny hechten wij veel waarde aan beweging. Binnen- en buitenspelen en ontdekken zijn vaste onderdelen van onze dagelijkse routine. Zowel op het Kinderdagverblijf, de Peuterspeelzaal als de BSO. Onze buitenruimtes zijn ontworpen om kinderen uit te dagen en te ontdekken.
Een belangrijke voorwaarde voor onze vestigingen is dat er voldoende ruimte is om te spelen en te bewegen. In gymzalen, op schoolpleinen en in de grote BSO ruimtes kunnen de kinderen al hun energie kwijt. Ook organiseren de Pedagogisch Medewerkers in deze ruimtes regelmatig sportactiviteiten, yoga, gymnastieklessen en teamspelen. Op deze manier ontwikkelen kinderen niet alleen fysieke fitheid, maar leren ze ook belangrijke vaardigheden zoals teamwork en zelfdiscipline.
Lees meer over Spel en activiteiten bij CompaNanny