Taalontwikkeling bij baby’s van 2-3 maanden
Wanneer je baby ongeveer 2 maanden oud is, begint hij/zij klanken te gebruiken. Hij of zij begint de tong- en kaakspieren te trainen door klinkerachtige geluiden te maken, zoals “oooh” en “aaah”. Wanneer je baby ongeveer 3 maanden oud is, wordt hij of zij steeds beter in het contact met jou opzoeken of beëindigen. Dit doet hij door je aan te kijken en door de ogen weer neer te slaan of het hoofd te draaien. In deze periode is het heel belangrijk voor de emotionele veiligheid en groei om je baby vaak te knuffelen en aan te raken. Ook geeft het rust en vertrouwen wanneer je veel tegen je baby praat. Benoem bijvoorbeeld wat je aan het doen bent tijdens het verschonen van de luier.
Taalontwikkeling bij baby’s van 4 – 5 maanden
Richting de 4 maanden zal je baby steeds meer nieuwe geluidjes maken. Verschillende keelklanken breiden zich uit en je kindje is volop aan het oefenen met zijn of haar stem. Door terug te praten tegen je baby en te reageren op de geluiden, raakt je kind vertrouwd met deze vorm van communicatie en stimuleer je de taalontwikkeling. Rond deze periode gaat je kindje ook gezichten herkennen. Daarom wordt het steeds belangrijker om mimiek te gebruiken in je interactie met je baby. Dit benadrukt de emoties die je toont.
Vanaf 5 maanden worden de klanken die je baby laat horen steeds gevarieerder en langer. Dit komt omdat de kaakspieren, tongspieren en stembanden steeds sterker worden en er wordt geoefend om later met woorden te spreken. Je baby zal klanken die hij maakt nu ook onthouden en opnieuw toepassen. Ook stemmen worden nu goed herkend. Zorg daarom voor veel interactie met je kind. Hierdoor leert hij of zij te communiceren met anderen en raakt hij vertrouwd met het sociale karakter van taal.
Taalontwikkeling bij baby’s van 6-7 maanden
Hoewel huilen nog steeds het meest effectieve communicatiemiddel is, is je baby vanaf 6 maanden steeds meer aan het oefenen met gezichtsuitdrukkingen, gebaren en klanken. Je baby is steeds meer bewust bezig met het actief zoeken van contact op alle mogelijke manieren. Door te lachen, armen uit te strekken, bellen blazen, tong en lippen te bewegen en geluidjes te maken. Er komen nog meer variaties in de klanken die je baby kan produceren, door zijn spieren, stembanden en ademhaling te laten samenwerken. De geluiden beginnen steeds meer te klinken als woorden in de moedertaal.
Vanaf ongeveer 7 maanden gaan baby’s nog meer verschil horen in de toon waarmee je praat. Ze kunnen nu herkennen of je blij, verrast of boos bent. Ook lukt het je baby om verschillende toonhoogtes en volumes te produceren. Rond deze leeftijd ontwikkelen kinderen ook eenkennigheid en is je baby het liefst continu bij papa of mama in de buurt. Even naar de andere kant van de kamer lopen, kan zorgen voor een grote huilbui. Je kindje is nog niet zo geoefend in taal en communiceren dat hij of zij begrijpt dat je weer terug komt, wanneer je dat in woorden uitlegt. Om je kind gerust te stellen en verlatingsangst te verminderen kun je bijvoorbeeld kiekeboe spelen.
Luister ook onze podcastaflevering: eenkennigheid, zo ga je ermee om.
Taalontwikkeling bij baby’s van 8 – 9 maanden
Rond de leeftijd van 8 maanden begint je baby met communiceren zoals dat sociaal geaccepteerd is. Hij of zij luistert als jij praat en brabbelt zelf wanneer jij luistert. Door te luisteren wordt je kind steeds bekender met taal. Kinderen doen steeds meer hun best om jouw klanken na te bootsen en dit stimuleert ze vervolgens om nog meer geluiden te produceren. Praat veel met je kind, zodat hij of zij met verschillende klanken in aanraking komt en oefent met interactie. Lees veel boekjes met simpele woorden en plaatjes en herhaal dit vaak. Zo leert je kindje om de koppeling te leggen tussen woorden en beelden.
Het brabbelen met tweelettergreep-klanken ontwikkelt zich steeds verder. De meeste kinderen hebben met ongeveer 9 maanden hun eigen woordjes voor bekende mensen of dingen. Ze wijzen naar een persoon of object en zeggen een klank die ze steeds opnieuw gebruiken voor diezelfde persoon of het voorwerp. Door de naam van de persoon of het voorwerp (zoals een speen) te noemen leert je kind dit woord te koppelen. Zeg bijvoorbeeld “wil je je speen?”. Baby’s krijgen rond deze leeftijd daarnaast meer controle over de spieren in hun gezicht en zijn daarom druk aan het oefenen met gezichtsuitdrukkingen. Ze testen deze uitdrukkingen uit bij hun omgeving en leren door de reacties te begrijpen welke uitdrukkingen er bij welke emoties passen.
Taalontwikkeling bij baby’s van 10-11 maanden
De meeste kinderen van 10 maanden kunnen nog steeds niet veel verstaanbare woorden zeggen, maar ze begrijpen al veel meer dan volwassenen vaak denken. Ze zijn nog druk bezig met oefenen en de klanken en geluiden die ze maken klinken steeds meer zoals de spraak van volwassenen. Het zijn nu geen brabbelgeluiden meer, maar duidelijke klanken en spraakgeluiden. Je kindje imiteert je vaak in de geluiden die je maakt en doet ook lipgeluiden zoals “brrr” na. Misschien begint je kindje in deze fase ook mee te zingen met muziek. Nog niet met woorden natuurlijk, maar wel met melodieuze geluiden en verschillende tonen en volumes.
Rond de leeftijd van 11 maanden breidt het concentratievermogen van je kind zich verder uit en begint hij of zij ook vaker het lange termijn geheugen te gebruiken. Je kunt dit herkennen door minder interesse in herhaling van klanken en meer interesse in nieuwe klanken. Je kindje luistert dan vaak aandachtig naar pratende mensen. Zo leert hij of zij woorden en de patronen in taal. Het lukt steeds beter om te onthouden welke woorden wat voor betekenis hebben, wat de intonatie van ieder woord is en hoe ze het woord zelf moeten produceren.
Taalontwikkeling bij baby’s van 12 maanden
De woordenschat van je kind wordt enorm vergroot in de periode van 12 maanden oud. Een aantal kinderen start met hun eerste woordjes; vaak een makkelijk uit te spreken woord dat verwijst naar iets vertrouwds, zoals “mama”, “papa” of “happie”. Het is belangrijk om te oefenen en woorden te herhalen. Je zult misschien merken dat je kind ook de behoefte heeft om iedere keer hetzelfde boekje of muziekje te horen, dit is training van taal, woordenschat en lange termijn geheugen voor kinderen. Benoem ook steeds meer woorden van dingen die aangewezen worden door je kind en praat zelf veel met je kind. Zo oefent je kind met het koppelen van woorden aan voorwerpen en mensen en gaat hij of zij steeds meer woorden begrijpen.
Lees ook onze blog: Taalontwikkeling bij dreumesen.