Baby neemt een hap van eten
Terug naar overzicht

10-09-2021

Je kind wil geen groente eten? Lees onze tips en tricks!

Bah, dat lust ik niet!

Over het algemeen kan het imago van groente wel een upgrade gebruiken. Het is vaak nogal negatief en dat wordt regelmatig door onszelf gecreëerd, vaak zonder dat we het doorhebben. Bijvoorbeeld wanneer je zegt: ‘Wanneer jij je spruitjes eet, krijg je een toetje'. Daarmee geef je aan dat het toetje veel lekkerder is en je, wanneer je spruitjes eet, een beloning krijgt. Dan moeten die spruitjes dus wel heel vies zijn.

Of: ‘Nog drie happen, dan krijg je vlees'. Daarbij geef je aan dat het één zoveel lekkerder is dan het andere. In dit geval dus het vlees. Voor korte termijn werkt dit vaak wel maar voor de lange termijn werkt dit juist averechts.

In de ideale wereld zou groente een neutraal imago krijgen, net als het andere eten. Maar om het bij neutraal te krijgen moet het eerst opgeleukt worden. Groente eten moet een feestje worden. Dat kan met onder andere pannenkoeken, poffertjes en ijsjes, hoe tof!

Pannenkoeken met spinazie worden monster- of drakenpannenkoekjes genoemd maar ook ijsjes kun je gemakkelijk met groente maken. Wat dacht je van ijsjes met blauwe bes en courgette? Appel en wortel? Of toch liever spinazie en avocado? In het boek IJSJES, van Iris, staan meer dan 45 recepten met gezonde ijsjes met o.a. groente en fruit. Met deze gezonde ijsjes geef je het imago van groente een flinke boost.

Je kind wil geen groente eten?

Naast de spruitjes zijn hoog scorende groenten in dit rijtje natuurlijk ook broccoli en worteltjes. Terwijl al deze groenten juist zo gezond zijn en vol zitten met bouwstoffen. Je wilt dus graag dat jouw kind ze voldoende eet. Om het negatieve imago een upgrade te geven, helpt het om je kind te leren waarom groente precies gezond is. Waarom heeft het lichaam de groente nodig en welke functie heeft het voor je kind? Dus niet alleen maar ‘Groente eten is gezond’ of ‘Als je je groente eet, word je groot en sterk’. Dat zegt je kind eigenlijk weinig.

In plaats daarvan helpt het om te zeggen: ‘Aubergine maakt je geheugen sterk, daardoor kun je die sommetjes zo goed onthouden’, of ‘Je bent vandaag gevallen op je knie, wortels helpen het wondje om dicht te gaan en te genezen’. Op die manier wordt de motivatie voor je kind om groente te gaan eten een stuk tastbaarder en duidelijker. Je spreekt dan sneller van intrinsieke motivatie; je kind wil de groente eten omdat het daar zelf beter van wordt. Wanneer je alleen spreekt over dat groente gezond is, voelt dit voor het kind vaak als een motivatie die de ouder van hem of haar wilt.

Tip: Download hier gratis de handige poster ‘Kleurrijke groente’ en hang hem op in de keuken.
Compananny Meisje Boos Aan Tafel Je Kind Wil Geen Groente Eten

Eet dan in ieder geval de groente.

De avondmaaltijd is vaak de maaltijd waarmee kinderen de meeste moeite hebben, of waarbij ouders zich het meeste zorgen maken. Er ligt soms best een druk op het avondeten. Dat terwijl je kind dan ook moe van de dag is. Daarnaast is honger de allergrootste motivatie voor je kind om te gaan eten. Wanneer je kind geen of weinig honger heeft, zal het ook niet zo snel beginnen aan die groente die op het bord liggen.

Om de druk van het avondeten af te halen, is het raadzaam om de momenten waarop groente gegeten wordt te verspreiden over de dag. Dan is je kind minder moe, zal je kind sneller gaan beseffen dat groente eten neutraal is en hoeft er ook minder groente in één keer gegeten te worden. Groente eten zal luchtiger en ontspannener worden. Daarnaast hebben we nog een aantal tips waarmee groente eten écht een feestje kan worden!

  • Houd het gezellig aan tafel. Samen eten is leuk!
  • Houd de porties klein. Geef je kind niet te grote hoeveelheden.
  • Wees creatief. Maak het bord eens op een leuke manier op.
  • Verstop groentes op het bord.
  • Eet met volledige aandacht samen met je kind.

Gezonde kinderopvang bij CompaNanny

Bij CompaNanny hebben we gezondheid hoog in het vaandel staan. Dit betekent niet alleen dat er samen wordt genoten van gezonde voeding, maar dat we er ook regelmatig met elkaar op uit trekken. Voor een evenwichtige ontwikkeling en gezonde groei hebben kinderen het nodig om regelmatig buiten in de natuur te zijn. Ook als het zonnetje soms niet schijnt. Zo zijn we niet alleen een gezonde kinderopvang, maar ook een groene kinderopvang die naadloos past in onze pedagogische visie waar we onze Pedagogisch Medewerkers ook op trainen.

Meer over gezond opvoeden

Soms is alleen een aantal tips lezen niet voldoende. Het kan fijn zijn als iemand naar jouw situatie of uitdaging kijkt en met je meedenkt. Iedere situatie én ieder kind is tenslotte anders. Vanuit persoonlijke ondersteuning of een cursus denkt Iris graag met je mee.

Binnenkort start er weer een nieuwe groep ouders met de cursus gezond opvoeden van je dreumes of peuter. In deze online cursus doorloop je alle belangrijke informatie over de eetopvoeding van je jonge kind. Ben je benieuwd naar deze cursus of wil je meer lezen over gezond opvoeden? Kijk op www.sterkenzoet.nl