Groep kinderen speelt buiten
Terug naar overzicht

30-09-2021

Je kind weerbaar maken, zo doe je dat!

Wanneer is een kind weerbaar?

Weerbaarheid betekent dat een kind op een passende manier voor zichzelf durft op te komen en zijn grenzen kan bewaken. Daarnaast kan een weerbaar kind zichzelf verdedigen en durft hij zijn mening te uiten. Ook het durven vragen van hulp en om kunnen gaan met teleurstellingen zijn eigenschappen van een weerbaar kind. 

Hoe wordt een kind weerbaar? 

Kinderen kunnen weerbaar worden door verschillende vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen. Onder andere probleemoplossende en sociale vaardigheden dragen bij aan de weerbaarheid van je kind. Daarnaast is het belangrijk dat jouw kind over voldoende zelfvertrouwen beschikt.

Zelfvertrouwen is één van de 7 waarden van CompaNanny. Wij geloven dat onder andere zelfvertrouwen het mooiste bij kinderen naar boven haalt en de basis vormt voor een optimale ontwikkeling. 

Zo vergroot je de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van je kind

De basis van weerbaarheid ligt bij het zelfvertrouwen van je kind. Je kunt als ouder op verschillende manieren het zelfvertrouwen van je kind versterken.

  1. 1. Geef je kind positieve aandacht: hierdoor voelt je kind zich gewaardeerd en erkend. Het bevestigt het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen van het kind, waardoor het zich gezien en geliefd voelt.

  2. 2. Bied je kind ruimte voor zijn eigen mening: door je kind te stimuleren om zijn of haar eigen mening te delen, leert het kind dat zijn of haar stem belangrijk is. Dit gebeurt ook wanneer je hem of haar betrekt bij het maken van beslissingen. Dit bevordert zelfexpressie en maakt dat je kind durft om voor zichzelf op te komen.

  3. 3. Speel in op de behoeften van je kind: het begrijpen en inspelen op de behoeften van je kind creëert een gevoel van emotionele veiligheid. Het kind leert dat zijn of haar behoeften en gevoelens belangrijk zijn. Dit draagt bij aan zelfrespect en een positief zelfbeeld.

  4. 4. Bied ruimte voor het maken van fouten en hiermee om te leren gaan: een kind dat zelf weer overeind krabbelt na een (fysieke of mentale) val, leert dat dit ook een mogelijkheid is. Hierdoor zal het kind een volgende keer minder angstig zijn om een fout te maken.
Compananny Blog Peuter Moeder Zo Vergoot Je De Weerbaarheid Van Je Kind

Bewustzijn van lichaam en houding

Een andere voorwaarde voor weerbaarheid is bewustzijn van je kind over zijn lichaam en houding. Een rechte rug en opgeheven hoofd maakt dat je kind de wereld letterlijk anders bekijkt dan wanneer je kind gebogen staat en oogcontact vermijd. Sporten kan hier een grote bijdrage aan leveren. Het kan je kind letterlijk fysiek en mentaal sterker maken. Daarnaast helpt het je kind om te leren samenwerken, sociale contacten te maken en om assertiever te worden.


Lees ook onze blog: Waarom bewegen gezond is voor kinderen.

Compananny Blog Peuters Samen Spelen Zo Vergoot Je De Weerbaarheid Van Je Kind

Kinderboeken die helpen om jouw kind weerbaar te maken

Het kan jou en je kind helpen om samen te lezen over het vergroten van weerbaarheid en zelfvertrouwen. Onderstaande (prenten)boeken hebben een waardevolle achterliggende boodschap.

  • Coco kan het!, Loes Riphagen
    Een prachtig prentenboek over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.
  • Mijn schaduw is roze, Scott Stuart
    Over zelfvertrouwen, zijn wie je bent, zelfacceptatie en voor jezelf op durven komen.
  • Kikker is kikker, Max Velthuis
    Over trots zijn op jezelf, lekker in je vel zitten en zelfvertrouwen.
  • Gewoon zoals je bent, Johnny Lambert
    De titel zegt het al, dit boek gaat over kunnen zijn wie je bent en je eigen krachten (her)kennen.
  • Het meisje dat nooit fouten maakte, Mark Pett
    Voor iets oudere kinderen (4-6 jaar) over fouten durven maken, weerbaarheid, faalangst, perfectionisme.

Leer meer over weerbaarheid in De Opvoedcast!

In de aflevering Pesten, wat kun je als ouder doen om je gepeste kind te helpen? van De Opvoedcast bespreken onze Pedagogen het onderwerp pestgedrag. Zij vertellen wat jij als ouder kunt doen wanneer dit jouw kind overkomt en hoe jij je kind weerbaar maakt. 

In De Opvoedcast beantwoorden onze Pedagogen Amber en Laurie per aflevering een of meerdere luisteraarsvragen over opvoeding en kindontwikkeling. Zij delen praktische tips, waardevolle inzichten en handige weetjes. Vraag jij je bijvoorbeeld af waarom jouw peuter per se alles zelf wil doen? Of hoe je de slaapproblemen van je baby oplost? Wij geven het antwoord!