Hoe lang krijg je geboorteverlof?
In 2020 is het geboorteverlof uitgebreid met het aanvullend geboorteverlof. Dankzij deze uitbreiding kunnen partners tot 6 weken verlof opnemen. Het geboorteverlof bestaat hiermee uit twee delen:
- Geboorteverlof: Partners hebben recht op één keer het aantal werkuren per week volledig betaald verlof. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, je recht hebt op 40 uur geboorteverlof. Deze uren moeten binnen de eerste vier weken na de geboorte van het kind worden opgenomen. Het salaris wordt tijdens deze periode volledig door de werkgever doorbetaald.
- Aanvullend geboorteverlof: Dit verlof duurt maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week). Gedurende deze weken ontvangt de partner geen salaris vanuit zijn werkgever, maar een uitkering van het FNV. De hoogte van deze uitkering is 70% van het dagloon. Vakantiegeld wordt hier ook over berekend.
Goed om te weten...
Geboorteverlof is iets anders dan ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof. Wil je meer weten over deze verschillende verlofregelingen en jouw rechten hierop? Bekijk dan de pagina van de overheid over verlofregelingen.
Wanneer heb je recht op geboorteverlof?
Wanneer je baby is geboren, heb je direct recht op jouw geboorteverlof, mits:
- Je een arbeidsovereenkomst hebt (ZZP-ers hebben hier geen recht op).
- Je partner bent van de moeder. Dit betekent dat je met haar getrouwd bent, haar geregistreerde partner bent, met haar samenwoont of haar kind erkent.
Hoe vraag je geboorteverlof aan?
Geboorteverlof aanvragen: Informeer je werkgever zo snel mogelijk na de geboorte wanneer je het geboorteverlof opneemt. Dit mag zowel mondeling als schriftelijk.
Aanvullend geboorteverlof aanvragen: Dien jouw verzoek voor het opnemen van aanvullend geboorteverlof minimaal 4 weken voor de gewenste startdatum schriftelijk in bij je werkgever. Geef jouw startdatum door, kies het gewenste aantal weken en bepaal vervolgens over hoeveel weken je het verlof verdeeld wil hebben.
Aanvullend geboorteverlof, dit moet je weten
- Eerst moet het geboorteverlof (1 week) volledig zijn opgenomen.
- Aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van je kind worden opgenomen.
- Het aanvullend geboorteverlof heeft geen invloed op de opbouw van jouw vakantiedagen.
- De pensioenopbouw tijdens het aanvullend geboorteverlof is niet wettelijk vastgelegd. In veel cao's is dit geregeld, maar wij raden aan om hier afspraken over te maken met je werkgever.
Tip: Vraag je werkgever naar de voorwaarden in jouw arbeidsovereenkomst. Soms zijn er afspraken over een aanvulling op je salaris tijdens het verlof.
Een goede start voor jouw gezin? Ontdek kinderopvang bij CompaNanny!
Ben jij of is je partner in verwachting en op zoek naar kwalitatieve kinderopvang voor jouw kind? Wij bieden kinderopvang aan op meer dan 50 vestigingen in Nederland. Bekijk onze locaties of vraag een rondleiding aan!