Wanneer is je kind een dreumes?
Je kind is een dreumes op de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Het is de overgangsfase tussen baby en peuter waarin jouw kind zich razendsnel ontwikkelt! Als dreumes zet je kind vaak zijn eerste stapjes, begint met samenspelen met andere kinderen en leert zijn eerste woordjes.
Sociaal-emotionele ontwikkeling van een dreumes
Samen spelen
Hoewel je kind nog veel alleen speelt, groeit zijn interesse in andere kinderen. Het samen spelen gaat alleen nog niet altijd even vlekkeloos. Een dreumes heeft namelijk nog moeite met het begrijpen van de behoeftes en gevoelens van anderen. Heeft een ander kind een speeltje wat hij ook wil hebben? Dan kan dit leiden tot duwen, slaan of bijten.
Weet dat dit gedrag onbewust is en hoort bij de sociale ontwikkeling. Als ouder kun je hierin een rol spelen door duidelijke grenzen te stellen en op tijd in te grijpen. Zo leer je je dreumes stap voor stap, met respect omgaan met anderen.
Grenzen stellen kun je op de volgende manier doen:
- Wees kort en bondig;
- Leg de focus op wat wél mag;
- Communiceer respectvol en duidelijk;
Meer advies van onze pedagogen lees je in onze blog over grenzen te stellen.
Driftbuien
Als iets niet mag of als iets niet lukt, dan kan dat frustrerend zijn voor je kind. Omdat je dreumes nog niet kan uitleggen wat hij voelt en nog moet leren omgaan met tegenslagen, kan dit tot driftbuien leiden.
Tijdens een driftbui help je je kind door rustig te blijven en hem de ruimte te geven om uit te razen. Bied hierbij duidelijkheid door consistent te zijn en niet toe te geven aan de wil van je kind. Is je dreumes na de driftbui verdrietig? Troost je hem en benoem zijn gevoelens: "Ik zie dat je verdrietig bent omdat het niet lukte." Hierdoor leert je kind zijn emoties beter begrijpen.
Verlatingsangst en eenkennigheid
Jonge kinderen hebben vaak last van verlatingsangst en eenkennigheid. Dit komt omdat ze nog niet aan veel mensen tegelijk kunnen hechten. Hoewel verlatingsangst bij baby’s vaak het sterkst aanwezig is, kan je dreumes hier opnieuw last van krijgen. De wereld van je kind wordt steeds groter. Hij ontdekt meer plekken en ontmoet nieuwe mensen, wat een angstig gevoel kan geven. Hierdoor kan bijvoorbeeld het afscheid nemen op de kinderopvang of bij het naar bed brengen een uitdaging zijn. Onze Pedagogen Amber en Laurie leggen uit hoe je met eenkennigheid omgaat!
Taalontwikkeling van een dreumes
Rond de leeftijd van 1 tot 1,5 jaar begint je dreumes de eerste echte woorden te zeggen. Een bijzondere mijlpaal voor veel ouders!
Je kunt de taalontwikkeling stimuleren door veel met je kind te praten, boekjes voor te lezen, liedjes te zingen en te benoemen wat hij doet. Onthoud hierbij dat ieder kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt, zo ook het leren praten!
Lees alles over de taalontwikkeling bij dreumesen van 13 tot 24 maanden.
Kinderopvang bij CompaNanny
Ben je op zoek naar kinderopvang voor jouw dreumes? Schrijf je vrijblijvend in op één van onze 53 vestigingen!
Help, mijn dreumes wil niet slapen!
De slaapbehoefte van je kind verandert veel in de eerste jaren. Waar je baby nog meerdere dutjes per dag deed, slaapt je dreumes meestal nog maar één keer overdag. Onder andere deze overgang kan het slaapritme soms uitdagend maken.
Een voorspelbare routine helpt je dreumes om beter te slapen. Creëer daarom een vast bedritueel dat elke avond terugkomt. Bijvoorbeeld: eerst een warm bad, daarna de slaapzak aan en samen een boekje lezen. Zo leert je kind dat het bijna tijd is om te slapen en kan hij zich daar makkelijker aan overgeven. Het naar bed gaan maak je extra fijn door samen even stil te staan bij de dag. Vraag bijvoorbeeld: "Wat vond je vandaag het leukste?" of bespreek een positief onderwerp om over te dromen.
Benieuwd naar meer slaapadviezen? Lees onze 7 slaaptips voor kleine kinderen!
Seksuele ontwikkeling van een dreumes
De seksuele ontwikkeling van een kind begint al vanaf de geboorte. Baby’s en dreumesen ontdekken hun lichaam en, net zoals de handen en voeten, verkennen ze ook hun geslachtsdeel. Ze voelen dat dit anders of lekkerder aanvoelt dan bijvoorbeeld hun dij. Weet dat dit volkomen normaal en gezond gedrag is! Ontmoedig je dreumes dus niet om zijn lichaam te ontdekken en respecteer de nieuwsgierigheid van je kind.
Speelgoed en activiteiten voor een dreumes
De fijne motoriek van dreumesen begint zich te ontwikkelen. Ze beginnen met blokken te stapelen, draaien dopjes van flesjes af en rollen, gooien of schuiven met materialen.
Als ouder kun je hier met passend speelgoed goed op inspelen. Denk aan kleine ballen of grote auto’s die gemakkelijk vast te houden zijn en verzamelmateriaal zoals houten servetringen en mandjes. Wanneer je kind gaat lopen wordt het interessant om te bouwen, sjouwen, duwen en trekken. Bied bijvoorbeeld speelgoed aan zoals duplo, grote ballen, tassen of grote teilen. Voor de afwisseling, en de gezondheid van je dreumes, kun je deze materialen ook mee naar buiten nemen!
Passief speelgoed bij CompaNanny
Wist je dat we bij CompaNanny gebruik maken van passief speelgoed? Pedagogen Amber en Laurie bespreken in de Opvoedcast wat passief speelgoed is en waarom je dit wil hebben voor jouw dreumes!