Vrouw houdt baby met houten speelgoed vast
Terug naar overzicht

04-07-2023

De eerste dag kinderopvang, wat kun je verwachten?


Een goede voorbereiding op de eerste dag kinderopvang

We begrijpen dat het spannend kan zijn om jouw kind voor het eerst naar de opvang te brengen. Daarom bereiden wij dit goed met de ouders voor. De Assistent Leidinggevende van de groep neemt, een aantal weken voordat het wennen begint, telefonisch contact met jou op. In dit gesprek nemen jullie het wenschema van jouw kind door en nodigt de Assistent Leidinggevende je uit voor een intakegesprek. Na het telefonische contact ontvang je een mail met het wenschema van je kind. Daarnaast lees je in deze mail meer over CompaNanny, de vestiging en wat je voor je kind moet meenemen voor de eerste dag kinderopvang. We adviseren om dit goed door te nemen zodat je tijdens de intake eventuele vragen kan stellen.

Het intakegesprek op de vestiging

Voordat wij jouw kind opvangen willen wij hem of haar leren kennen. En jou als ouder natuurlijk ook! Daarom vindt er voor de wenperiode een intake plaats op de vestiging met bij voorkeur de mentor van jullie kind. De mentor is, naast de andere vaste medewerkers op de groep, het eerste aanspreekpunt. Daarnaast volgt zij de ontwikkeling van jouw kind gedurende de periode op deze groep. Tijdens het intakegesprek is er ruimte om van alles te vertellen over jouw kind. Denk aan bijzonderheden in voeding, het slaapritme van je kind en hoe hij gewend is om getroost te worden. Bespreek met de mentor wat er goed gaat thuis en waar jullie tegenaanlopen. Hier kunnen de Pedagogisch Medewerkers op de groep rekening mee houden en jullie in ondersteunen.
Compananny Baby Pedagogisch Medewerker De Eerste Dag Kinderopvang Bij Compananny Wat Kun Je Verwachten

De werkwijze van CompaNanny

In het gesprek deelt de mentor informatie over de vestiging, de Pedagogisch Medewerkers en de visie van CompaNanny. Heb je vragen over onze werkwijze of de wenperiode? In het intakegesprek is er alle ruimte om deze te stellen. Zo kun je jouw kind straks met een gerust gevoel wegbrengen! Natuurlijk kun je bij vragen ook altijd op andere momenten bij de Pedagogisch Medewerkers terecht. Zoals bij het ophalen of brengen, maar ook telefonisch als jouw kind al op de groep is.

Weten wie er allemaal op onze vestigingen werken? Maak kennis met onze mensen!

Wat neem je mee op de eerste dag?

En dan is het toch echt tijd voor de eerste dag kinderopvang! Bij het starten krijgt jouw kind een eigen “kind bakje”. In dit bakje bewaren de Pedagogisch Medewerkers alle spullen van jouw kind, zoals reservekleding en een knuffeltje van thuis. Dit bakje maken wij graag persoonlijk.Daarom vragen wij jou het volgende mee te nemen op de eerste wendag:

  • Een foto van je kind (10x13 cm)
  • Een foto van de ouder(s) (10x13 cm)
  • 1 setje reservekleding
  • Eigen, gelabelde fles
  • Afgekolfde flesjes als jouw kind borstvoeding krijgt, voorzien van de naam van je kind, de datum van afkolven en de hoeveelheid die erin zit. Het liefst hebben wij altijd 1 voeding extra per dag liggen. Je bent altijd welkom op de vestiging om borstvoeding te geven als je dit prettig vindt.
  • Eigen speen, met de naam erop geschreven met stift (als je kind een speen gebruikt)
  • Eigen knuffel(-doekje), als je kind een knuffel heeft.
Compananny Jongetje Spelen De Eerste Dag Kinderopvang Wat Kun Je Verwachten

De eerste wendag

De eerste wendag is aangebroken! Dit is vaak een spannend moment en dat begrijpen onze Pedagogisch Medewerkers. Daarom maak je op de eerste wendag uitgebreid kennis met de medewerkers en de kinderen op de groep. Om de overgang van thuis naar de kinderopvang zo prettig mogelijk te maken, blijf je tijdens de eerste wendag even bij je kind op de groep. Zo kun je een verzorgingsmoment, zoals het verschonen van de luier, samen met een Pedagogisch Medewerker doen. Dit draagt voor jouw kind bij aan een gevoel van veiligheid. Jij, als vertrouwd persoon, geeft namelijk ‘toestemming’ aan de Pedagogisch Medewerker om hem te verzorgen.

In onze podcastaflevering Naar de kinderopvang, hoe bereid je je kind voor? geven pedagogen Amber en Laurie tips om je kind te helpen wennen op de kinderopvang. 

Afscheid nemen

Het is belangrijk dat kinderen zo snel mogelijk oefenen om zonder ouder(s) op de groep te zijn. Daarom neem je al op de eerste wendag afscheid van je kind. Vanaf dit moment krijgt je kind de kans om te proeven aan het contact met de Pedagogisch Medewerkers en de andere kinderen. Vanaf de tweede wendag kan je even kort bij je kind op de groep blijven en daarna afscheid nemen. Tijdens de wendagen wordt met elk kind het persoonlijke contact opgebouwd, tot het moment dat de wenperiode afgesloten kan worden. De lengte van de wendagen wordt steeds langer, zodat jouw kind rustig went aan de medewerkers op de groep. En niet minder belangrijk; de medewerkers aan jouw kind.

Contact met de Pedagogisch Medewerkers

Eenmaal thuis of op het werk is het begrijpelijk dat je je afvraagt hoe het met je kind op de opvang gaat. Gedurende de dag delen de Pedagogisch Medewerkers daarom een foto en een berichtje in het Ouderportaal. Zo blijf je vanaf afstand op de hoogte van de gebeurtenissen op de opvang. Schroom ook zeker niet om te bellen naar de Pedagogisch Medewerkers op de groep! Dit stelt jou als ouder gerust en zo kunnen wij met elkaar afstemmen wat jouw kind nodig heeft. Wanneer je je kind weer ophaalt vertellen wij hoe de dag is verlopen en of er nog bijzonderheden waren.

4 tips om je kind voor te bereiden op de kinderopvang:

  • Oefen met zelfstandig spelen: het is fijn als jouw kind zichzelf kan vermaken zonder lichamelijk contact met de Pedagogisch Medewerker. Neem daarom langzaam steeds wat langer afstand als jouw kind aan het spelen is.

  • Oefen met drinken uit een fles: voor baby’s die thuis borstvoeding krijgen is het vaak even wennen om uit een flesje te drinken. Het helpt daarom enorm als je dit al hebt geoefend met je kind.

  • Laat je kind wennen aan omgevingsgeluiden: op de kinderopvang zijn er nu eenmaal meer geluiden en prikkels van andere kinderen dan thuis. Ga bijvoorbeeld eens naar de speeltuin als er ook andere kinderen aanwezig zijn. Zo leert je kind alvast omgaan met vreemde geluiden.

  • Geef een knuffel of doekje met een vertrouwde geur mee: Kinderen zijn heel erg bewust van geuren. Geef daarom iets mee wat bijvoorbeeld ruikt naar thuis of naar jou. Zijn jij en je kind klaar voor de eerste dag kinderopvang?
Compananny Baby Lachen Pedagogisch Medewerker De Eerste Dag Kinderopvang Wat Kun Je Verwachten