Meisje en vrouw doen samen een puzzel op de grond
Terug naar overzicht

01-03-2021

Complimenten geven aan je kind: 6 tips voor jou als ouder

Waarom is complimenten geven goed voor je kind?

Het geven van complimenten stimuleert positief gedrag en zelfwaardering. Zo zal je kind bepaald gedrag vaker vertonen als hij of zij hier waardering voor krijgt. Daarnaast vergroot waardering het zelfvertrouwen van je kind. Wanneer je kind het vertrouwen heeft dat hij iets kan, durft hij hier eerder aan te beginnen. Ook durft hij eerder grenzen te verleggen door een volgende uitdaging op te zoeken. Verder zorgen complimenten voor inzicht in zichzelf en de wereld om hen heen. Dat is belangrijk om op te groeien tot een weerbaar en zelfverzekerd persoon!

Welke soort complimenten zijn er?

Er zijn verschillende soorten complimenten die jij je kind kunt geven:

  • Procesgerichte complimenten: gaan over de inzet en inspanning die een kind toont.
  • Productgerichte complimenten: focussen vooral op het resultaat en de prestatie.
  • Persoonsgerichte complimenten: leggen de nadruk op de persoonlijke eigenschappen van een kind, zoals intelligentie, vriendelijkheid of talent.
Compananny Buiten Spelen Blog Complimenten Geven Aan Je Kind 6 Tips Voor Jou Als Ouder

Hoe geef je een waardevol compliment aan je kind?

Wanneer je kinderen complimenteert op hun gedrag, inzet of inspanning, dan vergroot je het zelfvertrouwen. Dit zijn procesgerichte complimenten. Een voorbeeld hiervan is: “jij hebt echt je best gedaan”. Je kind raakt dan niet van slag omdat iets niet gelukt is. Je kind zal juist blij zijn omdat hij of zij waardering krijgt voor wat hij probeert. Kinderen die vaker dit soort compliment krijgen, zijn geneigd om moeilijkere uitdagingen aan te gaan. Omdat de focus ligt op hun inzet, geeft het ook niet als iets een keer niet lukt. Hiermee stimuleer je ook de veerkracht.

Wat werkt minder goed?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen geen groter zelfvertrouwen krijgen van een persoonsgericht of productgericht compliment. Sterker nog, ze kunnen hier onzeker van worden en zijn meer gericht op eventueel falen. Hierdoor zullen ze minder snel kiezen voor uitdagingen waar ze van kunnen leren, maar voor activiteiten waar ze al goed in zijn. De ontwikkeling van deze kinderen stagneert dan uiteindelijk ook.

Ben jij geneigd om vaak “jij bent slim” of “dat is goed gelukt” te zeggen tegen je kind? Probeer deze complimenten de volgende keer dan om te wisselen voor een procesgericht compliment!

De beste manier om een compliment te geven: 6 tips

  • Geef een compliment op het moment zelf. Door het compliment direct na het gedrag of de inspanning te geven, begrijpt je kind goed waar het compliment over gaat. Hierdoor kan je kind de juiste situatie aan het gedrag koppelen. Het is voor jonge kinderen lastig om een situatie in gedachten terug te halen. Daarom zou het compliment waarde verliezen als je dit pas later geeft.

  • Geef alleen een oprecht compliment. Zorg ervoor dat je jouw compliment echt meent. Kinderen voelen goed aan wanneer een compliment echt is en wanneer niet. Merkt je kind dat je zomaar een pluim geeft? Dan kan je kind juist onzeker worden, omdat het niet geloofwaardig voelt.

  • Geef een inhoudelijk compliment. Zeg dus niet alleen “goed zo!”, maar vertel wat je precies goed vindt. Op deze manier weet jouw kind precies wat het is dat hij of zij blijkbaar goed doet. Ook toon je met een inhoudelijk compliment respect naar je kind. “Goed zo” kan namelijk betuttelend overkomen.
Compananny Moeder Lacht Blog Complimenten Geven Aan Je Kind 6 Tips Voor Jou Als Ouder
Compananny Moeder Zoon Blog Complimenten Geven Aan Je Kind 6 Tips Voor Jou Als Ouder

  • Geef een beschrijvend compliment zonder oordeel. Zeg bijvoorbeeld: “Jij kan met veel verschillende kinderen spelen”, in plaats van: “Goed dat je hem ook een keer hebt gevraagd mee te spelen”. Op deze manier voorkom je dat je kind afhankelijk wordt van jouw oordeel.

  • Geef je kind een kans om zichzelf te complimenteren. Vraag je kind wat hij of zij zelf vindt van zijn gedrag in een bepaalde situatie. Op die manier leer je je kind deze momenten te herkennen en zichzelf te waarderen. Dit voorkomt dat jouw kind afhankelijk wordt van waardering van anderen.

  • Geef een compliment altijd zonder kanttekeningen. Wanneer je na het compliment zegt “deed je dat maar altijd”, doet dat het positieve effect teniet.

Non-verbale complimenten geven

Ook non-verbaal kun jij je kind een goed gevoel geven. Op de volgende manieren laat jij zien dat je trots bent en zijn of haar gedrag waardeert:

  • Duim omhoog. Hiermee geef je aan dat je trots bent op de prestaties of inspanningen van je kind.

  • Knipoog. Een knipoog kan een geheime aanmoediging zijn. Daarnaast laat je hiermee zien dat je de acties van je kind waardeert.

  • High-five. Hiermee laat je op een speelse manier zien dat je onder de indruk bent van iets wat je kind heeft gedaan.

  • Knuffel. Zonder woorden, kan je met een knuffel laten weten dat je trots bent op je kind. Ook kan deze manier troost bieden en blijk van waardering laten zien als iets niet is gelukt.

  • Glimlach. Een glimlach van een ouder geeft veel kinderen een trots gevoel. Het geeft aan dat jij het gedrag van je kind op prijs stelt en geeft jouw kind bevestiging.

Positief opvoeden

De nadruk binnen opvoeding ligt tegenwoordig vooral op positief contact en taalgebruik. En dus ook op het geven van lekker veel complimenten aan je kind. Daarom zijn wij als ouder geneigd om een schijnwerper te zetten op ieder succesmoment. Of ieder moment van braaf luisteren of van dapperheid. Je wilt je kind het gevoel geven dat hij of zij alles kan worden wat ze willen. Van kapper tot astronaut of kunstenaar. Maar waar ligt de grens tussen het op een positieve manier reageren en het overdadig complimenteren?

Té veel complimenten geven aan je kind
Uit onderzoek blijkt dat overdreven complimenteren averechts werkt. Al helemaal wanneer je kind niet zo’n hoge zelfwaardering heeft. Door overdadig complimenteren leg je hoge verwachtingen neer bij je kind. Hierdoor krijgt je kind het gevoel dat hij of zij daar continu aan moet voldoen. Uiteindelijk gaan ze daardoor juist uitdagingen uit de weg en verleggen ze ook geen grenzen. Ook kan het geven van veel complimenten ervoor zorgen dat kinderen geen waarde meer hechten aan het compliment of er juist afhankelijk van worden. Je kind zal dan gedrag gaan vertonen alleen met als doel zodat hij of zij een compliment krijgt. En dat terwijl het beter is als je kind intrinsiek gemotiveerd is om iets te doen.

Te weinig complimenten geven aan je kind
Als kinderen weinig tot geen complimenten krijgen, zullen ze aan zichzelf gaan twijfelen. Dit komt omdat ze nooit horen dat ze het goed doen. Dit zorgt voor een gebrek aan vertrouwen waardoor kinderen juist niet durven te beginnen aan iets. Ze zijn sneller geneigd op te geven, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze toch zullen falen.
Compananny BSO High Five Blog Complimenten Geven Aan Je Kind 6 Tips Voor Jou Als Ouder

De juiste balans vinden

Zoals je leest, kan het best even zoeken zijn naar de juiste manier van complimenteren. Daag jezelf daarom uit om te oefenen met het geven van procesgerichte complimenten. Pas de 6 tips in deze blog toe en zie wat dit doet met het zelfvertrouwen van jouw kind!

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Luister onze podcast Complimenten geven, wat wel en niet doen?