meisje speelt in tuin met speelgoed met pedagogisch medewerker
Terug naar overzicht

11-06-2024

Buiten spelen, waarom is dat zo gezond?


Waarom is buiten spelen goed voor kinderen?

Buiten spelen draagt op de volgende manieren bij aan kindontwikkeling: 

  • Lichamelijke ontwikkeling
    Door te rennen, springen, bukken en simpelweg vrij bewegen ontwikkelen kinderen spieren en lichamelijke behendigheid. Ook trainen ze met verschillende spellen en activiteiten hun coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen en motoriek. Denk aan het trainen van de fijne motoriek door het plukken van bloemen, en het trainen van reactievermogen met het overgooien van een bal.

  • Sociale ontwikkeling
    Buiten spelen betekent andere kinderen ontmoeten. Wanneer jouw kind buiten speelt met buurkinderen en leeftijdsgenoten, dan zorgt dit voor verschillende leersituaties. Samen spelen en delen, rekening houden met elkaar en op je beurt wachten zijn allemaal sociale vaardigheden die hierbij komen kijken. Buiten spelen is dus een uitstekende manier om hiermee te oefenen!
Compananny Kind Buiten Spelen Waarom Is Dat Zo Gezond
Compananny Kinderen Buitenspelen Buiten Spelen Waarom Is Dat Zo Gezond

  • Ontwikkeling van creativiteit
    Buiten is er minder controle en bepaalt je kind vaker zelf wat hij doet. Ook is er buiten letterlijk meer ruimte. Kinderen worden hier niet beperkt door de vier muren om zich heen en kunnen zich vrijer bewegen. Dit zorgt ervoor dat jouw kind creatiever kan zijn in zijn spel en over het algemeen ook sneller tot spel komt.

  • Verbeterde weerstand
    Als je kind buiten speelt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze regelmatig buiten spelen. En omdat kinderen buiten hun energie kwijt kunnen, draagt buiten spelen ook nog bij aan een goede nachtrust!

    Dermatoloog Daniel Kadouch geeft tips voor zonbescherming van je kind.  

Wist je dat...

kinderen die op jonge leeftijd vaak naar buiten gaan, meer bewegen op latere leeftijd? 

Spellen om buiten én binnen mee te spelen

Breng speelmateriaal van binnen naar buiten
Binnen is vaak een voorspelbare ruimte voor kinderen. Ze weten welke voorwerpen ze waar kunnen vinden. Hier kun je verandering in brengen door speelmaterialen van binnen naar buiten te halen. Leg bijvoorbeeld kussens en kleden buiten neer en laat je kind zelf kiezen wat hij of zij hiermee doet. Zo prikkel je de creativiteit van je kind. Bouwt je kind er een hut van of is hij toe aan rust en maakt hij een lekkere ontspanplek? Of haal een klimmeubel dat normaal gesproken binnen staat naar buiten. Kinderen hebben ruimte én afwisseling van ruimte nodig om tot spel te komen!


Breng speelmateriaal van buiten naar binnen
Kinderen die buiten spelen komen vaak terug met voorwerpen zoals stenen, takken, bladeren of dennenappels. Deze buitenmaterialen kun je ook tijdens binnenspel gebruiken. Sorteer de stenen bijvoorbeeld op kleur en beschilder de takken of gebruik ze als kwast om mee te verven. Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijke materialen, maar ook andere materialen waar jouw kind graag mee buiten speelt kun je naar binnen halen. Soms moet je hier wel de regels op afstemmen. Zo kun je afspreken dat je kind buiten mag gooien met de bal en binnen mag rollen.

Buiten spelen met passief speelmateriaal

Natuurlijke materialen zijn vaak ook passieve speelmaterialen. Passief speelgoed is speelgoed dat van zichzelf niets doet. Dit maakt dat het kind hier zelf actief mee gaat spelen en het zijn creativiteit moet gebruiken. Denk hierbij aan voorwerpen zoals veren, zand, wc-rollen, flesjes, doppen etc. Zo kun je veren gebruiken om mee te roeren, verven, aan te voelen, doorheen te kijken, omhoog te gooien, verzamelen en sorteren. 

Tip: wanneer je met je kind buiten bent ga dan op zoek naar dit soort passieve speelmaterialen. Vaak komen kinderen zelf met ideeën hoe ze dit willen gebruiken en waarvoor, of dit nu buiten of binnen is. Laat je kind hier dus vooral vrij in! 

Compananny Meisje Buiten Spelen Waarom Is Dat Zo Gezond
Compananny Zandbak Spellen Buiten Spelen Waarom Is Dat Zo Gezond (1)

Wanneer kan een kind alleen buiten spelen?

Wanneer een kind veilig alleen buiten kan spelen hangt van verschillende factoren af. Denk aan de veiligheid van de buurt, de beschikbaarheid van speeltuinen en de aanwezigheid van andere kinderen om mee te spelen. Maar ook de persoonlijkheid van het kind speelt een rol. 

Over het algemeen beginnen kinderen rond de vijf of zes jaar interesse te tonen in buiten spelen zonder voortdurend toezicht van ouders. Op deze leeftijd zijn ze vaak in staat om eenvoudige instructies op te volgen, gevaren te herkennen en veilig over te steken.

Denk je dat jouw kind klaar is om zelfstandig buiten te spelen? Stimuleer dit dan. Het bevordert creativiteit, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid! Geef je kind duidelijke richtlijnen mee en maak afspraken over bijvoorbeeld de speelplek, de tijd dat je kind weer binnen moet zijn en wat je kind kan doen in geval van nood.

Buiten spelen bij CompaNanny

Spel- en buitenactiviteiten vormen een groot onderdeel van de kinderopvang bij CompaNanny. We gaan dan ook iedere dag naar buiten in onze eigen tuin. Onze tuinen zijn zo ingericht dat deze voor alle leeftijden uitdagend zijn. Voor de allerkleinsten hebben we speciale buitenboxen en de dreumesen en peuters vermaken zich onder andere in de zandbak en op het boomstammen parcours. Voor de kinderen op de BSO hebben we ook volop uitdaging en organiseren de Pedagogisch Medewerkers verschillende buitenspellen en activiteiten. 

Lees meer over onze werkmethode of laat een Vestigingsmanager je erover vertellen tijdens een rondleiding!