Let goed op de slaapsignalen van je kind
Voor zowel jou als je kind is het fijn als je herkent wanneer je kind moe wordt. Het herkennen ervan helpt namelijk ook bij het plannen van jouw dagelijkse activiteiten. Twijfel je of je nog naar de supermarkt kunt gaan? Kijk dan eens of je baby de volgende slaapsignalen afgeeft:
- Gapen
- Huilen of jengelen
- Bleek worden
- In de ogen wrijven
- Rode wangen en/of oren
- Over-alert zijn en op alles reageren
- Aan lichaamsdelen gaan friemelen zoals de oren of haren
- Wegkijken en trager reageren
Van slaperig naar alert, leg je kind toch in bed
Als je kind vermoeid is en wordt opgepakt, getroost of gedragen, wordt hij vaak weer alert. Dan maakt hij of zij oogcontact of lacht. Hierdoor krijg je misschien de indruk dat je kind nog niet moe is, maar eigenlijk reageert deze slechts op de prikkels om zich heen. Als een kind op dat moment niet in bed wordt gelegd leert hij/zij overactief gedrag aan. Dan wordt het moeilijker om in slaap te vallen en worden de slaapjes steeds korter.
Zorg voor een goede slaaphygiëne
Alle kleine gedragsregels die we kunnen toepassen om beter te slapen, noemen we slaaphygiëne.
4. Zorg ervoor dat het ’s avonds op tijd donker is. Dit kan door bijvoorbeeld de lichten zachter te zetten, de tv uit te laten of de gordijnen te sluiten. Overdag kun je de slaapkamer van je kind juist beter niet donker maken, dat is beter voor de gewenning van dag en nacht.
5. Zorg voor een koele en goed geventileerde kamer. Ook is het van belang dat de slaapkamer van je kind goed geventileerd is en de juiste temperatuur heeft. Een temperatuur van 16-18° Celsius is ideaal voor het slapen.
De slaapcyclus van kinderen
Baby’s doorlopen in ongeveer 45 minuten een slaapcyclus van lichte naar diepe slaap. Bij volwassenen is dit 90 à 100 minuten. Het is dus heel normaal dat kinderen vaker wakker worden. Dit hoeft geen probleem te zijn, als het je kind weer lukt om door te slapen. Maar hoe oefen je het doorslapen van je kind?
Zelfstandig slapen: in het eigen bed en op een vaste tijd
8. Creëer een slaapritueel. Door structuur en rituelen te creëren zorg je ervoor dat je kind het ritme leert herkennen en zich daaraan over kan geven. Een voorbeeld van een slaapritueel is dat je altijd eerst een boekje leest en daarna rustige muziek aanzet, zoals klassieke muziek. Houd ook een vaste volgorde aan in deze routine.