peuter doet hand in mond tijdens sinterklaas
Terug naar overzicht

20-11-2024

6 tips: zo ga je om met spanning rond de feestdagen


6 tips over hoe je kunt omgaan met spanning rond de feestdagen

In de maanden november en december vinden er veel feestdagen plaats. Het begint al bij Sint-Maarten, dan Sinterklaas, Kerst, en een week later luiden we ook nog eens knallend het nieuwe jaar in. Al deze feestdagen zorgen voor veel plezier, maar kunnen ook voor spanning zorgen bij je kind. Met de volgende tips zorg je ervoor dat deze periode soepel en feestelijk verloopt.


1. Bespreek de verwachtingen.
Door te bespreken wat er gaat gebeuren tijdens de feestdagen, neem je al een groot deel van de spanning weg. Bespreek bijvoorbeeld hoe laat jullie naar familie toe gaan, wie er allemaal zijn, wat jullie gaan eten en wanneer het tijd is voor cadeautjes. Zo zorg je ervoor dat je kind weet wat er gaat gebeuren en voelt je kind zich veiliger.

 

2. Maak een visuele planning voor je kind. Visualiseer de periode voor je kind door samen een kalender te maken. Schrijf of teken hier bijvoorbeeld op wanneer de schoen gezet mag worden, wanneer de intocht is, wanneer Sinterklaas op school komt en wanneer het pakjesavond is. Hetzelfde kun je natuurlijk doen voor de andere feestdagen. Tijd is heel abstract voor kinderen en dit kan helpen om ze houvast te geven.

3. Leer je kind om te gaan met teleurstellingen.
Als je kind een verlanglijstje maakt, beseft het misschien nog niet dat hij niet alles zal krijgen. Zeker wanneer er een diepe wens was voor een bepaald cadeau, kan je kind verdrietig zijn wanneer hij of zij dit niet krijgt. Erken de teleurstelling van je kind en benoem de emotie. Zeg bijvoorbeeld: “Jij wilde heel graag een step hebben, die heb je niet gekregen en nu ben je verdrietig”. Door de emoties te benoemen, help je je kind bij de ontwikkeling van zijn of haar emotieregulatie.

Deze manier van communiceren is onderdeel van de Howtotalk-methode. Lees meer over de Howtotalk-methode bij CompaNanny.
Compananny BSO Spelen Blog 6 Tips Zo Ga Je Om Met Spanning Rond De Feestdagen

4. Probeer de cadeaus waardevol te houden. Bij het kiezen van cadeaus is het belangrijk dat deze aansluiten op de behoeften en interesses van jouw kind. Het is niet nodig om heel veel of hele dure cadeaus te geven. Is je kind gek op dino’s? Dan kan een stickervel, pyjama of muts met dino’s al een topcadeau zijn!

Merk je dat jouw kind tijdens pakjesavond het ene na het andere cadeautje uitpakt, zonder er goed naar te kijken? Dit kan een vervelend gevoel geven als ouder. Toch doen kinderen dit niet uit desinteresse of ondankbaarheid! Het is namelijk een manier om met alle prikkels om te gaan.

5.  Behoud je dagelijkse ritme rond de feestdagen. Wanneer je je dagelijkse ritme aanhoudt, biedt dit je kinderen houvast. Daarnaast zorgt dit voor structuur in alle hectiek rondom de Sinterklaas- en Kerstperiode. Onthoud daarom dat schoen zetten en Sint-liedjes zingen een extraatje zijn en geen vervanging voor de dagelijkse bedtijd-routine.

6. Maak afspraken over media en het Sinterklaasjournaal. Omdat media de verwachtingen van kinderen rond de feestdagen kunnen vergroten, is het goed om afspraken te maken over het mediagebruik van je kind. In onze blog Mediaopvoeding: schermtijd en mediagebruik van kinderen lees je hoe je dit doet. Dan is er ook nog het Sinterklaasjournaal. Bij sommige kinderen zorgt dit programma voor veel spanning. Merk je dat nieuwsberichten over gezonken cadeautjes of windkracht 10 op zee jouw kind onrustig maken? Spreek dan af om voor het slapengaan niet meer het Sinterklaasjournaal te kijken, maar dit op een ander moment van de dag te doen.

5 redenen waarom feestdagen voor spanning zorgen bij kinderen

1. Onwetendheid en verwachtingen. Het vooruitzicht van cadeautjes en feestelijke activiteiten brengt veel verwachtingen en opwinding met zich mee. Wat gaat er precies gebeuren en wanneer? Deze onwetendheid kan spanning veroorzaken, vergelijkbaar met de opwinding die wordt gevoeld voor een verjaardag.

 

2. Cadeautjes en verrassingen. Kinderen zijn vaak erg benieuwd naar welke cadeautjes ze krijgen met Sinterklaas of Kerst. Het feit dat de cadeautjes een verrassing zijn zorgt voor extra opwinding en spanning tijdens de feestdagen. Daarnaast kunnen kinderen sociale druk ervaren als gaat om cadeautjes. Zij willen vaak graag hetzelfde of even grote speelgoed als hun vriendjes krijgen, wat onzekerheid met zich mee kan brengen.
Compananny.Com Laars Wortel Sinterklaas Kinderopvang Kenniscentrum
Compananny Feest Blog 6 Tips Zo Ga Je Om Met Spanning Rond De Feestdagen

3. Veranderingen in routine. Feestdagen brengen veranderingen in de dagelijkse routine met zich mee. Denk aan vakantie of vrije dagen van school, andere slaaptijden en extra activiteiten. Deze veranderingen kunnen zowel opwinding als spanning veroorzaken bij kinderen die gewend zijn aan een vaste routine.
Lees ook onze blog Structuur en rituelen: zo creëer je rust voor je kind.

4. Samen zijn met familie. Veel families brengen de feestdagen met elkaar door. Sommige kinderen kunnen hier erg naar uitkijken. Maar is jouw kind bijvoorbeeld erg introvert? Dan kan het samenzijn met een grote groep ook spanning met zich meebrengen.

5. Media-invloeden. Media zoals tv, reclames en sociale media spelen een rol bij het creëren van verwachtingen rond de feestdagen. Kinderen zien allerlei festiviteiten en cadeaus voorbij komen, wat hun eigen verwachtingen en spanning verder kan vergroten. Lees in de tips hoe je hiermee omgaat!

Ken jij De Opvoedcast al?

Luister ook naar onze podcast aflevering over dit onderwerp! Pedagogen Laurie & Amber gaan dieper in op de beleving van feestdagen door kinderen. Daarnaast delen zijn tips: van hoe je rust creëert tijdens deze periode tot hoe je de focus op cadeaus voorkomt.
Wij wensen je hele fijne feestdagen met het gezin!