Twee jongens klimmen op een klimmuur
Terug naar overzicht

24-10-2021

6 tips bij rivaliteit tussen broers en zussen


Tips om rivaliteit tussen broers en zussen te verminderen

Wij geven graag praktische tips die jou kunnen helpen om de rivaliteit tussen jouw kinderen te verminderen én de band tussen je kinderen te versterken.

1.     Geef ruimte bij conflicten en rivaliteit
Rivaliteit tussen broers en zussen kan vermoeiend zijn en bepalend voor de sfeer in huis. Veel ouders proberen conflicten daarom zoveel mogelijk te voorkomen of direct in te grijpen. Toch is het raadzaam om je kinderen de ruimte te geven om zelf het conflict op te lossen. Dit zorgt ervoor dat je kinderen eerder zelfstandig tot een oplossing komen. Daarnaast kan jouw goedbedoelde hulp het conflict soms juist erger maken. Je kinderen zien de scheidsrechter aankomen en zullen alles in de strijd gooien om hun gelijk te halen. 

2.      Begeleid je kinderen in het zoeken van een oplossing
Het lukt kinderen niet altijd om zelf het conflict op te lossen. Wanneer je ingrijpt, zorg er dan vooral voor dat je probeert om zonder oordeel te luisteren naar je beide kinderen en de communicatie weer op gang brengt. Doe dit zonder dat je zelf de oplossing aandraagt. Leer hen communicatieve vaardigheden, empathie en het sluiten van compromissen. Complimenteer vervolgens je kinderen als ze hun conflict samen hebben opgelost.

Compananny Blog Peuters Kinderopvang 6 Tips Bij Rivaliteit Tussen Broers En Zussen

3. Zie en erken de unieke kwaliteiten van je kinderen
Een belangrijke stap in het verminderen van rivaliteit is het erkennen van de unieke kwaliteiten van ieder kind. Laat merken dat je je kinderen waardeert om wie ze zijn en wat ze kunnen. Dit geeft hen het gevoel dat ze speciaal zijn en niet in competitie hoeven te zijn met hun broers of zussen. Benoem de mooie eigenschappen van jouw kinderen zonder hierbij de vergelijking met je andere kind te maken. Beluister ook onze aflevering van de Opvoedcast: Verschillen tussen jongens en meisjes, waar kun je als ouders rekening mee houden?

4. Creëer Individuele tijd en aandacht
Zorg ervoor dat elk kind regelmatig individuele tijd en aandacht van jou krijgt. Dit kan betekenen dat je speciale activiteiten onderneemt met elk kind. Denk aan samen een boek lezen of een wandeling maken. Hierdoor voelen kinderen zich gezien en geliefd.

5.    Moedig samenwerking aan
Geef je kinderen de kans om samen te werken en positieve ervaringen met elkaar te delen. Organiseer bijvoorbeeld activiteiten waarin ze moeten samenwerken om een bepaald doel te bereiken. Dit bevordert teamwork en helpt rivaliteit te verminderen. Zie je dat je kinderen goed met elkaar omgaan en samenwerken? Geef je kinderen dan een compliment of bijvoorbeeld extra speeltijd. Het positief belonen van gewenst gedrag versterkt de motivatie om goed met elkaar om te gaan.

6.    Wees zelf een rolmodel
Kinderen leren veel door observatie. Wees een positief rolmodel voor hoe conflicten moeten worden beheerd en hoe relaties moeten worden opgebouwd. Laat zien hoe je respectvol met anderen omgaat, problemen oplost en empathie toont.

Compananny Blog Kinderen Samenwerken 6 Tips Bij Rivaliteit Tussen Broers En Zussen

Waarom is er vaak onderlinge strijd tussen broers en zussen?

Het is fijn als je kinderen het goed met elkaar kunnen vinden, voor elkaar opkomen en een vriendschappelijke band ontwikkelen. Maar dit is vaak niet de dagelijkse realiteit. De reden dat broers en zussen met elkaar rivaliseren kan meerdere oorzaken hebben: 

•    Competitie om aandacht en waardering. Broers en zussen kunnen concurreren om aandacht en waardering van jou als ouder of andere familieleden. Dit kan leiden tot conflicten, jaloezie en rivaliteit.

•    Verschillende persoonlijkheden en interesses. Kinderen groeien op met hun eigen unieke persoonlijkheden, voorkeuren en interesses. Deze verschillen kunnen leiden tot meningsverschillen en conflicten, vooral wanneer ze moeten samenwerken of tijd met elkaar doorbrengen.

Compananny Blog Jongens BSO 6 Tips Bij Rivaliteit Tussen Broers En Zussen

•    Competitie om aandacht en waardering. Broers en zussen kunnen concurreren om aandacht en waardering van jou als ouder of andere familieleden. Dit kan leiden tot conflicten, jaloezie en rivaliteit.

•    Verschillende persoonlijkheden en interesses. Kinderen groeien op met hun eigen unieke persoonlijkheden, voorkeuren en interesses. Deze verschillen kunnen leiden tot meningsverschillen en conflicten, vooral wanneer ze moeten samenwerken of tijd met elkaar doorbrengen.

•    Gedeelde ruimte en middelen. Samen spelen, samen delen is makkelijker gezegd dat gedaan. Wanneer broers en zussen hetzelfde speelgoed of een ruimte moeten delen, kunnen er conflicten ontstaan over wie wat mag gebruiken en wanneer.

Lees meer over rivaliteit tussen broers en zussen

Wil je meer lezen over rivaliteit tussen broers en zussen? Beluister dan onze podcast aflevering: Rivaliteit tussen broers en zussen, wat kun je doen? of lees het boek 'Broers en zussen zonder rivaliteit' van How2TalkToKids. In dit boek vind je nog veel meer praktische handvatten voor een betere relatie tussen broers en zussen!

En tot slot: het verminderen van rivaliteit tussen broers en zussen heeft tijd nodig. Verwacht niet directe resultaten, maar blijf geduldig en consistent in je inspanningen. Het uiteindelijke doel is het creëren van een liefdevolle en ondersteunende omgeving in huis!